Hogyan tisztítsuk a gyerekcipőket?

A lábbelik tisztítása egy igen fontos kérdés.

❓Hogyan tisztítsuk a cipőket?❓

Ez egy meglehetősen fontos téma, mert saját vagy gyermekeink cipőinek megfelelő ápolásával sokat tehetünk a lábbelik tartósságáért, kényelméért, esztétikai állapotuk megőrzéséért.

Ha egy cipő nincs ápolva, hamarabb tönkremehet, romlik a viselési komfort, illetve akár a szavatossági jogok elvesztésével is járhat.
De hogyan is ápoljuk helyesen?

➡️A bőr cipőket érdemes a bőr fajtájához való ápolószerrel tisztítani.
➖Box bőr, nappa bőr (fényes bőr):
cipőkrém, wax, méhviasz, impregnáló sprayek
Fontos, hogy csak nagyon vékony rétegben kell felvinni az ápolószereket, inkább kevesebbet, de gyakrabban.

➖Hasított bőr, nubuk, velúr:
speciális kefe kapható ezekhez a termékekhez, illetve vannak velúrra, nubukra való impregnálók.
Esős, havas idő előtt érdemes minden reggel impregnálóval lefújni a termékeket, hogy vízhatlanabbak legyenek, illetve a kosz se tapadjon rá a cipőkre. Használat után célszerű kisámfázni vagy újságpapírral kitömni őket.

Fontos: az átnedvesedett cipőket nem szabad radiátoron vagy bármilyen egyéb hőforráson szárítani, mert a bőr teljesen tönkremegy, ha túl hamar szárad meg. Csak szobahőmérsékleten szabad szárítani. Ha a talpbetét kivehető, érdemes kivenni, és a cipő mellett szárítani. 
Az egyik legfontosabb tanács az, hogy a gyermekednek legalább kettő pár cipőjének kell lennie, és váltogatni kell őket.

A bőrcipő ellensége a homokozó! Ha a gyermekedet bőrcipőben a homokozóba engeded, számítanod kell arra, hogy a cipő többé nem fog úgy kinézni, mint előtte. Az apró homokszemcsék a bőr felületét leradírozzák, illetve mindenhová utat találnak, a varrások mentén bekerülnek a cipőbe. 
Láttunk már olyan cipőt, amelyik telement homokkal, az izzadtságtól megkötött a rétegek között a homok, és a cipő az eredeti súlyának kétszeresét nyomta. Ha van a környéken homokozó, ezt tartsd fejben!

A bőrcipőt csak zokniban add rá a gyermekedre! A zokni azért van, hogy a láb izzadtságát felszívja, azt ne a cipőnek kelljen megtennie. A zokni kimosható, a cipő nem. 
Apropó, mosás! Szintén nagyon fontos: tilos a bőrcipőt mosógépben mosni! A mosógépben mosástól a bőrcipő a színét általában elveszti, a ragasztás/varrás gyengül, vagy teljesen elenged. A mosógépben mosás a szavatossági jogok elvesztésével jár.

➡️Mi a helyzet a vászoncipőkkel?
Ezeknek a tisztítását enyhén nedves ruhával tudod elvégezni. A vászoncipőket sem szabad mosógépben mosni, mert a varrásra/ragasztrásra, esetleg a cipő színére ugyanolyan rossz hatással lehet, mint a bőrcipők esetében.

Sok cipőnek fehér talpa van, amin hamar meglátszanak a szennyeződések. Ezeknek a tisztítását egy puha ruhával vagy szivaccsal + szappannal/enyhe súrolószerrel/mosogatószerrel könnyen elvégezhetjük.

Ha rendszeresen tisztítjuk a cipőket, sokáig úgy nézhetnek ki, mint új korukban.

Nektek van egyéb bevált módszeretek? Ha igen, írjátok meg kommentben!