Honnan tudhatom, hogy kinőtte a gyerekcipőt?

Honnan tudhatom, hogy kinőtte a gyerekcipőt?

Főleg az “elsőgyerekes szülőknek” okoz fejtörést ez a kérdés, amikor már stabilan jár a csemete, megkapta az első cipőit, eltelt egy kis idő, és bevillan a gondolat: “vajon még mindig jó a méret? nem nőtte ki?”.

A kicsik érzőidegei még nem elég fejlettek, lábuk rugalmas, ezért sokan képesek lennének egészen addig hordani a cipőjüket, amíg már bele sem fér a lábuk. Mivel piciként még a szókincsük sem olyan fejlett, nem tudják elmondani, hogy mi nem jó nekik. 
Szülőként gyakran nehéz eldönteni, hogy ha a gyerekek mégis ellenkeznek a cipők felvételekor, azt pillanatnyi szeszélyből teszik-e, vagy ténylegesen valami gond van.

Összeszedtük, hogy milyen módszerekkel lehet ellenőrizni, hogy jó-e még a cipő:


1. Ha a cipő orra nem túl merev, és be tudjuk nyomni úgy az elejét, hogy érezzük a lábujjakat, figyeljük meg, hogy a gyermek nagylábujja és a cipő eleje között van-e elegendő hely (legalább egy ujjnyi helynek lennie kell).
2. Egy pontosabb módszer: lazítsuk meg a cipőt (engedjük ki a fűzőket, csatoljuk ki a tépőzárakat/csatokat, emeljük meg a nyelvét, legyen olyan laza, amilyen csak lehet), állítsuk bele a gyermeket és toljuk előre a lábát a cipőben addig, amíg a nagylábujj el nem éri a cipő orrát. Ujjunkat a sarkánál a cipőbe dugva ellenőrizzük, hogy mekkora hely van még a cipőben. Fontos, hogy közben gyermekünk ne üljön/feküdjön, hanem álljon mindkét lábán, mert ilyenkor a ránehezedő súly miatt a talpak jobban szétterülnek (mint ahogy járás közben is).
3. Sok cipő kivehető talpbetéttel rendelkezik, ilyenkor érdemes kivenni a talpbetétet, és két dolgot figyelni: egyrészt, ha már elég ideje hordta gyermekünk a cipőt, a talpbetéten megfigyelhető lehet a talplenyomat. A nagyon kinőtt cipőknél gyakran látszik, hogy az ujjak lenyomata már szinte lelóg a talpbetétről. Állítsuk rá gyermekünket a talpbetétre úgy, hogy figyeljünk, hogy a sarka ott van, ahol a cipőben is lenne a betéten. Ellenőrizzük, hogy mekkora hely van még a nagylábujj és a betét vége között.
+1: Ha van olyan nyitott elejű szandálja a gyerkőcnek, ami szemmel láthatóan is jó rá, mérjük meg a szandi belső talphosszát (saroktól a leghosszabb pontig) és a kapott eredményt hasonlítsuk össze a bizonytalan méretű cipő lemért belső talphosszával.

Fontos! Mindig figyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl szorosra a cipőt gyermekünk lábán! Ha gyakran leveszi a cipőjét, sokszor kéri, hogy felvegyük, megváltozik a járása, levételkor piros/duzzadt nyomokat látunk a lábán, ellenőrizzük, hogy nem szűk-e a cipő, és helyes-e a méret, mert a rossz cipő károsan befolyásolhatja a lábak fejlődését!