Mikor vegyem meg gyermekem első cipőjét? Mire kell figyelnem a kiválasztásnál?

Mikor vegyem meg gyermekem első cipőjét? Mire kell figyelnem, amikor kiválasztom azt?

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, és mindenkiben felmerülnek ilyen és ehhez hasonló kérdések az első cipővásárlás előtt. Magunknak könnyű cipőt venni, hiszen érezzük, hogy mi kényelmes, mi a jó. Na de hogy van ez egy még beszélni sem/alig tudó kisgyerekkel?

Összeszedtük 5 pontban, hogy mit érdemes szem előtt tartani:

1. Az első cipő szükségessége: amikor a baba még csak elkezd valamibe kapaszkodva lépegetni, totyogni, nem ajánlott a cipő viselése. Ortopéd orvosok szerint a talp fejlődése szempontjából a legjobb ilyenkor az, ha a kicsi talpa közvetlenül a talajjal érintkezik (esetleg csúszásgátlós zoknit lehet rá adni). A cipőre onnantól van szükség, amikor a gyermek már magabiztosan jár és naponta több órát közlekedik.

2. A cipő belső kialakítása: természetes, ha eleinte kis mértékben befele dőlnek gyermekünk bokái, ám ha ez meghalad egy bizonyos mértéket, szupinált cipőt kell választanunk (arról, hogy mikor van erre szükség, egy korábbi posztban írtunk).

3. A cipő tartása: az első cipő legfontosabb tulajdonsága, hogy a sarkakat két oldalról jól tartja, ezért lényeges, hogy a választott cipő kérge elég kemény legyen. Ezért sosem ajánljuk pici gyerekeknek a papucsokat, hátul pántos szandálokat, vászoncipőket, stb., mert ezek nem biztosítanak elegendő tartást a bokáknak.

4. A cipő talpa: a talp legyen könnyű, rugalmas és ne csússzon. Annyira legyen csak vastag, hogy a talaj göröngyeit ne érezzük benne, tompítsa azokat.

5. Mekkora legyen: fontos, hogy a cipő elöl hagyjon elegendő mozgásteret a lábujjaknak, ezért az első cipők mindenképpen fél centivel legyenek hosszabbak a gyermek lábánál (a láb lemérésének módjáról egy korábbi posztban olvashatsz). Erre azért van szükség, mert a kicsik eleinte minden lépésnél begörbítik a nagylábujjukat, így “kapaszkodnak” vele, ehhez pedig szükség van megfelelő térre.

Az egészséges fejlődés érdekében javasolt, hogy jó időben, rugalmas talajon (fűben, homokban, kavicson, stb.) minél többet legyenek mezítáb a gyerekek, mert ilyen környezetben különféle ingerek érik a lábat, az izmok folyamatos munkára vannak fogva, illetve érdemes talptornát is rendszeresen végezni (erről írni fogunk egy következő cikkben).

Fontos! Amikor a gyerek elkezd stabilan járni, javasoljuk, hogy nézze meg szakember a lábát, ezt követően pedig évente egészen 3 éves koráig, hogy nyomon követhessék, hogyan fejlődik a láb és kiderüljön, hogy szükséges-e speciális gyerekcipő, vagy egyéb beavatkozás.