Lábbeli használati és kezelési útmutató

Tisztítási, ápolási tanácsok

A tisztítás és rendszeres ápolás a gyerekcipők rendeltetésszerű használatának részét képezik, ezért az itt olvasható használati és kezelési útmutatóban szeretnénk néhány praktikus tanáccsal ezt elősegíteni:

Felsőrész

A külső behatások által keletkezett kopásért, karcolásért, a cipőt díszítő strasszok, gombok, ill. damillal erősített díszek leszakadásáért garanciát nem vállalunk!

Nubuk illetve velúrbőr: a szennyeződést kefével távolítsuk el. A kifényesedett felületeket velúrkefével lehet felújítani, emellett speciális tisztító és színfelújító szerek is rendelkezésre állnak üzleteinkben. Puha ruhával töröljük át a felületet. Cipőkrémet ne használjon!
Egyéb bőr: puha ruhával, puhaszőrű kefével, szükség esetén sárkefével tisztítsuk le a szennyeződéseket. A tiszta felületre a bőrrel azonos színű vagy színtelen cipőkrémet kenjünk fel vékonyan. Néhány perc elteltével fényesítsük ki a felületet.

Műbőr: a szennyeződéseket vízzel − mosószer és szappan nélkül mossuk le. Száradás után puha ruhával töröljük át a felületet. Bőrfelső ill a műbőrfelső hordás közben megtágulhat, ezért garanciát nem tudunk vállalni.
Textil: puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést a cipő felületéről. Az erősebb szennyeződéseket semleges mosószeres szivaccsal távolítsa el. A textilcipőt tilos mosógéppel mosni! Impregnáló anyagokkal víz és szennyeződés taszítóképessége növelhető.

Sportcipők: melyek általában kombinált felsőrésszel készülnek (pl.: szintetikus textil, műbőr) felületéről a szennyeződéseket távolítsa el vizes szivaccsal. A mosógépes tisztítás tilos, mivel maradandó károsodást okozhat, egyben a szavatosság megszűnését is maga után vonja!
Papucsok, házi cipők: olyan lábbelik, melyek kizárólag alkalmi jelleggel és csak otthoni (lakás) viseletre alkalmasak.
Egyes modelleknél a cipő felsőrész anyaga enyhén színezhet.

Vízállóság

Nem vízálló: kímélni kell mindenfajta nedvességtől! Ebbe a kategóriába tartoznak a perforált, dísz átvarrott, illetve az átvarrott talpú és felsőrészű lábbelik.

Mérsékelten vízálló: a bőr és műbőr felsőrész mérsékelten tűri a vizet, a műanyag talp vízálló, de a felsőrész varrásoknál beázhat. A ma forgalomban levő cipők többsége ebbe a kategóriába tartozik.

Vízlepergető: a cipőfelsőrész anyaga vízlepergető réteggel van ellátva, ami bizonyos ideig megakadályozza a vízpermet, hó beszivárgását. Azonban a varrásoknál, ill. a cipőfűző rész és a nyelv találkozásánál beázhat. A vízlepergető tulajdonságot lehet fokozni a termék impregnálásával.

Vízálló: Waterproof, Gore-Tex, Amphibiox illetve egybeöntött gumicsizmák.

Viselési tanácsok

1. Vásárláskor mind a bal-, mind a jobblábas cipőt próbáljuk fel. A szűk vagy a bő lábbeli nemcsak kényelmetlen, hanem idő előtt formáját veszítheti.

2. A lábbelit, ha fűzős teljesen kifűzött állapotban, ha csatos teljesen kicsatoltan, ha zipzáras tökéletesen lehúzott zipzárral, cipőkanál segítségével vegyük fel, és ugyanilyen módon vegyük le. A viselés során a lábbelit megfelelően rögzítsük (pl. fűzzük be, húzzuk fel a zárat stb.). A fentiek be nem tartása esetén a cipő károsodhat, az ebből eredő hibákért nem vállalunk felelősséget.

3. Az időjárásnak megfelelő lábbelit viseljük, nemcsak magunk, hanem a cipő érdekében is.

4. Használat után gondosan sámfázzuk ki, vagy papírral tömjük ki a fejrészt, a talpbetétet amennyiben van, vegyük ki!

5. Ha a lábbelije átnedvesedett, tartsa be az alábbi tanácsot. A szárítást mindig szobahőmérsékleten és kíméletesen végezzük. Ne tegye cipőjét fűtőtest vagy sugárzó hőforrás közelébe, mert az maradandó károsodást okozhat.

6. Lakk vagy zártfejű, műbőr felsőrészű csizma, illetve cipő elsősorban utcai viselet, de lehetőleg ne viseljük egész nap. Egész napos hordása egészségügyi okokból nem ajánlatos, ha van rá lehetőségünk (munkahely, otthon) cseréljük át.

7. A bőrtalp hajlamos az átnedvesedésre. A nedves talpú cipő huzamosabb viselete egészségtelen. Újbóli használat előtt győződjön meg a talp megszáradásáról. Az átnedvesedett lábbelit soha nem helyezzük műanyag padlóra. Ajánlatos a cipőket farácson szárítani.

8. A lábbeli húzózárát ne erőltessük, inkább parafinnal vagy gyertyadarabbal kenjük meg, hogy könnyebben működjön.

9. Ha a lábbelin kisebb hiba keletkezett, azonnal javíttassuk meg, megakadályozva ezzel is a további romlást.

10. A lábbelit óvjuk az éles, hegyes tárgyaktól, az ütközés, karcolás, súrlódás maradandó nyomot hagyhat a felületén.

11. Ne várjuk meg, amíg a lábbeli sarka, talpa teljesen lekopik, javításáról idejekorán gondoskodni kell!

Szavatosság

A termékszavatosság kizárólag egyértelmű gyártási hibákra (rossz teljesítésre) visszavezethető meghibásodásokra vonatkozik. A használatból eredő kopás nem minősül annak.

 • ápolás/tisztítás hiánya illetve nem megfelelő tisztítás (vízben mosás vagy mosógépbe rakás, ill. vegyszeres vagy kémiai tisztítás)
 • talp elkopása
 • tépőzár elkoszolódása, bolyhosodása, kopása
 • cipzár beakadása esetén a cipzár fogainak kiszakadása
 • járóránc a bőrön
 • bokasüllyedés miatt aszimmetrikusan kopó cipő
 • beázás (kivéve a vízhatlanként feltüntetett termékek esetében (GORE-TEX, Waterproof, Amphibiox vagy gumicsizma)
 • sérülés vagy erőszakos külső behatás, rongálás, gondatlanság (vágás, metszés, szúrás, hőhatás, dörzshatás miatti sérülés, alkatrész pressziós törése, deformáció, letaposás, díszítő elemek külső mechanikai hatás miatt létrejött sérülése, cserélhető alkatrészek elvesztése)
 • nem rendeltetésszerű használat (sport tevékenység, motorozás, zokni nélkül viselés)
 • benti (óvodai/otthoni) játék során: pl. két láb közé ülés, szőnyegen kúszás/mászás közben a lábbeli
  folyamatosan horzsolódik, ekkor az orr rész sérülhet, talpél elkophat, belső talpbetét felszakadhat stb.
 • kinti játék során: pl. motorozás/biciklizés/hintázás stb. közbeni sérülés, elkopás, talpfelválás stb.

Fontos! Gyakori probléma helytelen tisztításra: a cipőket mosógépben mosni tilos! A mosógépben történő cipőtisztítás a szavatossági jogok elvesztésével jár és a cipő károsodását okozhatja (színfakulás, talpleválás, tépőzár szakadás, rugalmasság elvesztése).

Tipp: homokozóba ne adják fel a bőrcipőket, a homok ugyanis csiszolópapírként viselkedik a festett bőr felületeken, karcolásokhoz, szín lekopáshoz vezet extrém rövid idő alatt. Az ilyen jellegű hiba természetesen nem gyártási hanem használati eredetű. Erre a célra érdemes olcsóbb sportcipőt, nem bőr felsőrészű cipőt választani, hiszen a homokozóban napok alatt el tud használódni egy bőr cipő.

A szavatosságról teljes részletességben olvashat a www.tancsicscipo.hu/szavatossag oldalon.