Honnan tudhatom, hogy kinőtte a gyerekcipőt?

Honnan tudhatom, hogy kinőtte a gyerekcipőt?

Főleg az “elsőgyerekes szülőknek” okoz fejtörést ez a kérdés, amikor már stabilan jár a csemete, megkapta az első cipőit, eltelt egy kis idő, és bevillan a gondolat: “vajon még mindig jó a méret? nem nőtte ki?”.

A kicsik érzőidegei még nem elég fejlettek, lábuk rugalmas, ezért sokan képesek lennének egészen addig hordani a cipőjüket, amíg már bele sem fér a lábuk. Mivel piciként még a szókincsük sem olyan fejlett, nem tudják elmondani, hogy mi nem jó nekik. 
Szülőként gyakran nehéz eldönteni, hogy ha a gyerekek mégis ellenkeznek a cipők felvételekor, azt pillanatnyi szeszélyből teszik-e, vagy ténylegesen valami gond van.

Összeszedtük, hogy milyen módszerekkel lehet ellenőrizni, hogy jó-e még a cipő:


1. Ha a cipő orra nem túl merev, és be tudjuk nyomni úgy az elejét, hogy érezzük a lábujjakat, figyeljük meg, hogy a gyermek nagylábujja és a cipő eleje között van-e elegendő hely (legalább egy ujjnyi helynek lennie kell).
2. Egy pontosabb módszer: lazítsuk meg a cipőt (engedjük ki a fűzőket, csatoljuk ki a tépőzárakat/csatokat, emeljük meg a nyelvét, legyen olyan laza, amilyen csak lehet), állítsuk bele a gyermeket és toljuk előre a lábát a cipőben addig, amíg a nagylábujj el nem éri a cipő orrát. Ujjunkat a sarkánál a cipőbe dugva ellenőrizzük, hogy mekkora hely van még a cipőben. Fontos, hogy közben gyermekünk ne üljön/feküdjön, hanem álljon mindkét lábán, mert ilyenkor a ránehezedő súly miatt a talpak jobban szétterülnek (mint ahogy járás közben is).
3. Sok cipő kivehető talpbetéttel rendelkezik, ilyenkor érdemes kivenni a talpbetétet, és két dolgot figyelni: egyrészt, ha már elég ideje hordta gyermekünk a cipőt, a talpbetéten megfigyelhető lehet a talplenyomat. A nagyon kinőtt cipőknél gyakran látszik, hogy az ujjak lenyomata már szinte lelóg a talpbetétről. Állítsuk rá gyermekünket a talpbetétre úgy, hogy figyeljünk, hogy a sarka ott van, ahol a cipőben is lenne a betéten. Ellenőrizzük, hogy mekkora hely van még a nagylábujj és a betét vége között.
+1: Ha van olyan nyitott elejű szandálja a gyerkőcnek, ami szemmel láthatóan is jó rá, mérjük meg a szandi belső talphosszát (saroktól a leghosszabb pontig) és a kapott eredményt hasonlítsuk össze a bizonytalan méretű cipő lemért belső talphosszával.

Fontos! Mindig figyeljünk rá, hogy ne húzzuk túl szorosra a cipőt gyermekünk lábán! Ha gyakran leveszi a cipőjét, sokszor kéri, hogy felvegyük, megváltozik a járása, levételkor piros/duzzadt nyomokat látunk a lábán, ellenőrizzük, hogy nem szűk-e a cipő, és helyes-e a méret, mert a rossz cipő károsan befolyásolhatja a lábak fejlődését!

Mikor vegyem meg gyermekem első cipőjét? Mire kell figyelnem a kiválasztásnál?

Mikor vegyem meg gyermekem első cipőjét? Mire kell figyelnem, amikor kiválasztom azt?

Természetes, hogy minden szülő a legjobbat akarja gyermekének, és mindenkiben felmerülnek ilyen és ehhez hasonló kérdések az első cipővásárlás előtt. Magunknak könnyű cipőt venni, hiszen érezzük, hogy mi kényelmes, mi a jó. Na de hogy van ez egy még beszélni sem/alig tudó kisgyerekkel?

Összeszedtük 5 pontban, hogy mit érdemes szem előtt tartani:

1. Az első cipő szükségessége: amikor a baba még csak elkezd valamibe kapaszkodva lépegetni, totyogni, nem ajánlott a cipő viselése. Ortopéd orvosok szerint a talp fejlődése szempontjából a legjobb ilyenkor az, ha a kicsi talpa közvetlenül a talajjal érintkezik (esetleg csúszásgátlós zoknit lehet rá adni). A cipőre onnantól van szükség, amikor a gyermek már magabiztosan jár és naponta több órát közlekedik.

2. A cipő belső kialakítása: természetes, ha eleinte kis mértékben befele dőlnek gyermekünk bokái, ám ha ez meghalad egy bizonyos mértéket, szupinált cipőt kell választanunk (arról, hogy mikor van erre szükség, egy korábbi posztban írtunk).

3. A cipő tartása: az első cipő legfontosabb tulajdonsága, hogy a sarkakat két oldalról jól tartja, ezért lényeges, hogy a választott cipő kérge elég kemény legyen. Ezért sosem ajánljuk pici gyerekeknek a papucsokat, hátul pántos szandálokat, vászoncipőket, stb., mert ezek nem biztosítanak elegendő tartást a bokáknak.

4. A cipő talpa: a talp legyen könnyű, rugalmas és ne csússzon. Annyira legyen csak vastag, hogy a talaj göröngyeit ne érezzük benne, tompítsa azokat.

5. Mekkora legyen: fontos, hogy a cipő elöl hagyjon elegendő mozgásteret a lábujjaknak, ezért az első cipők mindenképpen fél centivel legyenek hosszabbak a gyermek lábánál (a láb lemérésének módjáról egy korábbi posztban olvashatsz). Erre azért van szükség, mert a kicsik eleinte minden lépésnél begörbítik a nagylábujjukat, így “kapaszkodnak” vele, ehhez pedig szükség van megfelelő térre.

Az egészséges fejlődés érdekében javasolt, hogy jó időben, rugalmas talajon (fűben, homokban, kavicson, stb.) minél többet legyenek mezítáb a gyerekek, mert ilyen környezetben különféle ingerek érik a lábat, az izmok folyamatos munkára vannak fogva, illetve érdemes talptornát is rendszeresen végezni (erről írni fogunk egy következő cikkben).

Fontos! Amikor a gyerek elkezd stabilan járni, javasoljuk, hogy nézze meg szakember a lábát, ezt követően pedig évente egészen 3 éves koráig, hogy nyomon követhessék, hogyan fejlődik a láb és kiderüljön, hogy szükséges-e speciális gyerekcipő, vagy egyéb beavatkozás.

Mikor szükséges a szupinált cipő?

Mikor szükséges a szupinált cipő? Egyáltalán mi az a szupinált cipő?


Gyakran feltett kérdések ezek, amikkel érdemes tisztában lenni.

Amikor a kisgyermekek járni kezdenek, megfigyelhető, hogy a bokájuk befelé dől. Ez teljesen természetes, és idővel (megfelelő lábbeli hordása esetén – ennek kiválasztásáról lesz szó a következő cikkünkben) magától helyreáll. Ez a dőlés 10 fokos szögig nem igényel külön “beavatkozást”, 10-20 fokos dőlésszög között viszont már indokolt a szupinált gyerekcipő hordása (nagyobb mértékű dőlésnél pedig orvosi beavatkozás szükséges).

A szupinált cipők talpa úgy van kialakítva, hogy azok kifelé döntik a bokákat viselés közben. Ezen cipők megerősített sarokrésszel rendelkeznek, hogy a korrigált saroktengelyt helyes állásban tartsák. A bokák kifelé döntése természetes labilitást eredményez, ami a talp izmait finom mozgásokra készteti, ezzel erősítve azokat, korrigálva a boltozat süllyedését. Napi pár perc lábtornával kiegészítve szépen javítható az állapot.

Ha bármi problémát tapasztaltok gyerkőcötök járásával kapcsolatban, mindenképpen forduljatok ortopéd orvoshoz, és az ő tanácsai alapján döntsetek a cipőt illetően is.
A kínálatunkban található Szamos és Ponte20 szupinált gyerekcipők orvostechnikai eszköznek minősülnek, egészségpénztári számlára elszámolhatók.

Szupinált cipőink itt: Szupinált gyerekcipők

Méretválasztás

Milyen méretet válasszunk? Hogyan mérjük le a gyermek lábát?

Sokaknak problémát okoz ez a kérdés, így megpróbálunk segíteni. Tudjuk, nagyon nehéz látatlanban cipőt vásárolni. Ha eljöttök üzleteink egyikébe, eladóink szívesen segítenek és pikk-pakk készen lesztek a cipőválasztással, de online lényegesen nehezebb, hiszen nem tudunk ott lenni, egyedileg segíteni. Ezért megpróbáltunk egy kis segítséget készíteni illusztrálva, mit, hogyan kellene csinálni. Szerintünk az alábbi módszerrel kapjuk a legpontosabb eredményt.

Ha a pontos hosszt megkaptátok, már nincs nehéz dolgotok. A termékek adatlapján, a termékképek alatt megtalálhatjátok a mérettáblázatokat. A legnagyobb eséllyel akkor választasz jó méretet, ha a cipő 5 mm-rel nagyobb, mint a gyermek lába. Vannak speciális esetek, például ha egy adott modell szűk vagy bő típus. Ha a tapasztalataink szerint ez a helyzet áll fenn, a termék leírásába ezt is feltüntetjük. Éppen ezért célszerű, ha figyelmesen végigolvassátok a leírást.

Ha nem találtad el a méretet, akkor sincs ok a pánikra! 14 napig cserélünk, vagy visszafizetjük a vételárat. Cseregaranciánkról itt olvashatsz: Cseregarancia

Van valakinek esetleg más, tuti bevált praktikája? Ha igen, osszátok meg velünk kommentben egy kicsit lejjebb, vagy küldjétek el nekünk a [email protected] email címre. Ha kapunk nagyon hasznosat rögtön közzétesszük! 

Hogyan tisztítsuk a gyerekcipőket?

A lábbelik tisztítása egy igen fontos kérdés.

❓Hogyan tisztítsuk a cipőket?❓

Ez egy meglehetősen fontos téma, mert saját vagy gyermekeink cipőinek megfelelő ápolásával sokat tehetünk a lábbelik tartósságáért, kényelméért, esztétikai állapotuk megőrzéséért.

Ha egy cipő nincs ápolva, hamarabb tönkremehet, romlik a viselési komfort, illetve akár a szavatossági jogok elvesztésével is járhat.
De hogyan is ápoljuk helyesen?

➡️A bőr cipőket érdemes a bőr fajtájához való ápolószerrel tisztítani.
➖Box bőr, nappa bőr (fényes bőr):
cipőkrém, wax, méhviasz, impregnáló sprayek
Fontos, hogy csak nagyon vékony rétegben kell felvinni az ápolószereket, inkább kevesebbet, de gyakrabban.

➖Hasított bőr, nubuk, velúr:
speciális kefe kapható ezekhez a termékekhez, illetve vannak velúrra, nubukra való impregnálók.
Esős, havas idő előtt érdemes minden reggel impregnálóval lefújni a termékeket, hogy vízhatlanabbak legyenek, illetve a kosz se tapadjon rá a cipőkre. Használat után célszerű kisámfázni vagy újságpapírral kitömni őket.

Fontos: az átnedvesedett cipőket nem szabad radiátoron vagy bármilyen egyéb hőforráson szárítani, mert a bőr teljesen tönkremegy, ha túl hamar szárad meg. Csak szobahőmérsékleten szabad szárítani. Ha a talpbetét kivehető, érdemes kivenni, és a cipő mellett szárítani. 
Az egyik legfontosabb tanács az, hogy a gyermekednek legalább kettő pár cipőjének kell lennie, és váltogatni kell őket.

A bőrcipő ellensége a homokozó! Ha a gyermekedet bőrcipőben a homokozóba engeded, számítanod kell arra, hogy a cipő többé nem fog úgy kinézni, mint előtte. Az apró homokszemcsék a bőr felületét leradírozzák, illetve mindenhová utat találnak, a varrások mentén bekerülnek a cipőbe. 
Láttunk már olyan cipőt, amelyik telement homokkal, az izzadtságtól megkötött a rétegek között a homok, és a cipő az eredeti súlyának kétszeresét nyomta. Ha van a környéken homokozó, ezt tartsd fejben!

A bőrcipőt csak zokniban add rá a gyermekedre! A zokni azért van, hogy a láb izzadtságát felszívja, azt ne a cipőnek kelljen megtennie. A zokni kimosható, a cipő nem. 
Apropó, mosás! Szintén nagyon fontos: tilos a bőrcipőt mosógépben mosni! A mosógépben mosástól a bőrcipő a színét általában elveszti, a ragasztás/varrás gyengül, vagy teljesen elenged. A mosógépben mosás a szavatossági jogok elvesztésével jár.

➡️Mi a helyzet a vászoncipőkkel?
Ezeknek a tisztítását enyhén nedves ruhával tudod elvégezni. A vászoncipőket sem szabad mosógépben mosni, mert a varrásra/ragasztrásra, esetleg a cipő színére ugyanolyan rossz hatással lehet, mint a bőrcipők esetében.

Sok cipőnek fehér talpa van, amin hamar meglátszanak a szennyeződések. Ezeknek a tisztítását egy puha ruhával vagy szivaccsal + szappannal/enyhe súrolószerrel/mosogatószerrel könnyen elvégezhetjük.

Ha rendszeresen tisztítjuk a cipőket, sokáig úgy nézhetnek ki, mint új korukban.

Nektek van egyéb bevált módszeretek? Ha igen, írjátok meg kommentben!

Milyen márkájú gyerekcipőt válasszak?

Milyen gyerekcipő márkát válasszak?

Teljesen egyénfüggő, szimpátia kérdése 🙂

Az általunk forgalmazott márkákat azért vettük be a kínálatunkba, mert úgy gondoljuk, megfelelnek az elvárásoknak, a saját gyermekeinkre is ráadnánk ezeket a gyerekcipőket.

Mit kell tudnia egy jó gyerekcipőnek?

  • jól tartsa a gyermek lábát
  • megfelelő rugalmassága legyen
  • fontos, hogy az alapanyaga bőr legyen
  • kényelmes lépésbetét legyen benne
  • legyen annyira strapabíró, hogy a 2-3 hónapig, amíg ki nem növi a gyermek, egyben maradjon.

Bármelyik általunk kínált márkát is választod, biztos lehetsz benne, hogy ezeknek a kritériumoknak megfelel.

Vegyük sorra őket, melyik márkának mik az előnyei.

D.D. Step

Rengeteg modell, stílus szín… Mindenki megtalálja a számára megfelelőt. Minden lábtípusra készítenek gyerekcipőt, így keskenyebb és szélesebb lábra is.

Erősebb lábú gyermeknek ajánlott a 018 és 029 cikkszámmal kezdődő DD Step gyerekcipőket választani.

Minden DD Step gyerekcipő bőrből készül gumi talpon, ez biztosítja a megfelelő szellőzést és tartósságot. A gumi rugalmas anyag, így a talpra sem lehet panasz.

A legtöbb DD Step termékből kivehető a talpbélés, így könnyedén tisztítható, elhasználódás esetén könnyedén cserélhető, vagy akár speciális igények esetén szupinációs talpbetétre cserélhető. 

Árban abszolút versenyképes a márka, legjobb ár / érték arányú cipők a piacon.

Richter

A Richter gyerekcipőt Magyarországon még nem ismerik teljesen. Richter = Siesta. Ha Siesta cipőt keresel, akkor tulajdonképpen Richtert keresel. Talán ez az egyik legrégebb óta kapható gyerekcipőmárka a magyar piacon, csak néhány évvel ezelőttig Siesta márkanéven kerültek forgalomba. Így már ismerős, ugye? Kiváló anyagok, kivehető talpbélés, tartós kialakítás jellemzik. A téli cipőik Sympatex közbenső béléssel vannak ellátva, így garantált, hogy a láb szárazon marad.

Superfit

A csúcs márka! Extra könnyű, nagyon hajlékony gyerekcipők. A legmodernebb technológiákkal készülnek Ausztriában. Ha a kezünkben tartunk egy ilyen kiscipőt, biztosan elgondolkozunk rajta, hogy mi magunk is felvennénk, ha lenne a mi méretünkben. Minden bizonnyal nagyon szerencsés az a csemete, aki Superfit gyerekcipőben járhat! Télen minden Superfit lábbeli Gore-Tex membránnal készül, amely biztosítja a vízállóságot, a melegséget, és azt, hogy a cipő pille könnyű maradhasson. A tartósságról csak azt tudom elmondani, hogy a 2013 téli szezonban összesen 0 reklamáció érkezett Superfit termékre.

Primigi

Szintén egy csúcs márka, ezúttal Olaszországból. Szintén csak a legjobbakat tudjuk elmondani róla, a Superfittel egy kategóriában található. Mivel olasz, a dizájn mindig a legújabb trendeket követi. A téli Primigi cipők szintén kizárólag Gore-Tex membránnal érkeznek. A minőség is ugyan az, mint az előbbi márkánál, 2013 telén 0 reklamáció…

Szamos kölyök

Magyarország legnagyobb gyerekcipőgyárának a termékei. A Szamos gyárban készülnek a német Josef Siebel cipők, így ha ők, hát biztos tudják hogyan kell cipőket készíteni. A Szamostól szupinált cipőket forgalmazunk, melyek segítenek korrigálni a befelé dőlő bokát. Az összes Szamos kölyök cipő elszámolható egészségpénztárra. Rendkívül tartós cipők, és nagy a törzsvásárlói tábora! Aki egyszer vett már, legközelebb is Szamos cipőért jön vissza.

Ponte20

A DD Step új márkája, amely szupinált vonalon hódít. Rendkívül könnyű konstrukció, a talpbélés belső pereme 5mm-el meg van emelve, így segít a megfelelő lábtartás kialakulásában. Új fejlesztés, 2014 tavaszán jelent meg először a piacon. Nagyon bízunk a sikeres fogadtatásban, hiszen a következő kollekciók úgy még több modellt, színt, variánst tartalmazhatnak majd.

GEOX

Eredeti lélegző cipő, lélegző ruházat. Ez egy vízálló és lélegző cipő, illetve ruha gyártásával foglalkozó olasz márka. A Geox lyukacsos gumitalpat készített, és a talpba egy speciális, mikroporózusos szerkezetű membránt illesztett, amely felszívja és eltávolítja az izzadságot, ugyanakkor nem engedi át a vízet. A membrán mikropórusai ugyanis kisebbek a vízcseppeknél, így azok nem tudnak áthatolni rajtuk, viszont nagyobbak a vízgőz molekuláknál. Ennek a szabadalomnak köszönhetően a nedvesség fokozatos távozása a cipő belsejében helyreállítja a láb egészségéhez szükséges ideális mikroklímát, a láb télen meleg és száraz nyáron pedig hűvös és száraz marad

Renbut

A Renbut a kedvenc vászoncipő márkánk lengyel barátainktól. Pamutvászon anyag, a bélés kivehető, antibakteriális bőrből. A talpán szellőző lyukacskák találhatók, így még jobban szellőznek ezek a kiscipők. Benti viseletre kiválóak, szintén olyan márka, amit ha egyszer megveszel, biztos, hogy nem fogsz csalódni, és venni fogsz kettőt. Hármat… Sokat… 😉

Mire figyeljünk gyerekcipő vásárlásakor?

Hogyan mérjük le gyermekünk lábát?

 Egyenes talajon állítsa rá gyermekét egy papírlapra, rajzolja körbe a lábát, és a sarkától az ujjak végéig mérje le a körberajzolt lábat. Így lehet a legpontosabban lemérni a gyermek lábát. Mekkora cipőt vegyünk? A gyerek pontos lábhosszánál kb 0.5-0.8mm-el nagyobbat. A termékek adatlapján megtalálhatja a belső talphosszt, így könnyen kiválaszthatja a megfelelő méretet. Adjunk-e újszülöttre cipőt? Nem, felesleges. Csak ha már feláll, és járni tanul. Vegyünk a gyereknek inkább egy mérettel nagyobb gyerekcipőt, hogy később belenőjön? Nem, semmiképp sem ajánlott! Hiszen ha túl hosszú, vagy túl széles, nem tartja megfelelően a lábát, ezért ez negatívan befolyásolja a láb fejlődését! Mikor van szükség új cipőre? Akkor van szükség, ha a régi már nem illik megfelelően a lábra. Ha a gyerek körme hozzáér a cipő elejéhez, vagy ha már túl szűk. Fontos tehát, hogy gyakran ellenőrizzük a gyerek cipőit, hiszen ők még nem tudják megmondani, ha kicsi! Tehetek még valamit annak érdekében, hogy a gyerekem lába a lehető legjobban fejlődjön? Igen! Minél többet tornáztatjuk a lábakat, annál erősebbek lesznek. A lábtorna hasznos lehet, hisz így később elkerülhető a deformáció! Tanácsos, hogy a gyerekek sokat szaladgáljanak mezítláb is. Torna: Ha már ügyesen jár a kisgyerek, elkezdhetjük a rendszeres otthoni lábtornát! Felnőtteknek is csak javára válik. Eredményt csak akkor várjunk, ha valóban naponta végezzük.- Mutassuk be a kicsinek az óriásjárást. Lábujjhegyen, magas tartásba nyújtott kézzel utánozzuk az óriásokat.- Utána járkáljunk néhány kört külső talpékünkön. – Üljünk le a földre, és körözzünk lábfejünkkel néhányszor.- Szórjunk szét kisebb tárgyakat a szőnyegen, és próbáljuk lábujjainkkal megragadni, és az odakészített dobozba tenni. Ebben nagyon ügyesek szoktak lenni a kicsik.- A lábujjak lazításáról se feledkezzünk el: lábujjhegyen állás, járás, váltakozva sarokállással.